Amina Helmi
Amina Helmi is hoogleraar dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze gebruikt de informatie van sterfossielen om het ontstaan van de Melkweg te reconstrueren. Met de GAIA-telescoop is ze in staat met zeer precieze metingen het Melkwegstelsel in kaart te brengen. Met gegevens van deze telescoop ontdekte ze dat de Melkweg tien miljard jaar geleden een groot stelsel heeft opgeslokt. Dit jaar ontving zij de Spinozapremie voor haar baanbrekende onderzoek.
Tim de Zeeuw
Tim de Zeeuw is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de vorming, structuur en dynamica van sterrenstelsels, waaronder onze eigen, de Melkweg. Hij is directeur geweest van de Sterrewacht Leiden en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Ook was hij jarenlang directeur-generaal van het European Southern Observatory (ESO).
Inge Loes ten Kate
Inge Loes ten Kate is assistant professor astrobiologie aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar organisch materiaal in ons zonnestelsel, hoe en of dat materiaal een bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van leven op aarde en andere planeten. Hiervoor werkte ze onder andere in het SAM-team (Sample Analysis at Mars) van NASA. In dat team hielp ze mee verschillende spectrometers te ontwikkelen voor missies op Mars en de maan.
Vincent Icke
Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich onder andere bezig met het ontstaan van structuur in het heelal. Naast zijn wetenschappelijke werk is hij beeldend kunstenaar en zeer actief als wetenschapspopularisator. Hij schrijft voor kranten en tijdschriften, is regelmatig te gast bij televisieprogramma's en schreef vele populairwetenschappelijke boeken.
Pedro Russo
Pedro Russo is assistant professor astronomie en maatschappij aan de Universiteit Leiden. Als Internationaal Projectleider bij EU Universe Awareness zorgt hij dat jonge kansarme kinderen in aanraking kunnen komen met sterrenkunde. Ook is hij de voorzitter van de commissie van de Internationale Astronomische Unie (IAU) die zich richt op het communiceren van sterrenkunde met het grote publiek.
Frank Helmich
Frank Helmich is hoofd van het astrofysicaprogramma van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON) en houdt zich bezig met verschillende instrumentatieprojecten. Bij SRON werkte hij jarenlang als hoofdonderzoeker aan HIFI (Heterodyne Instrument for the Far-Infrared), een spectrometer voor aan boord van de Europese ruimtetelescoop.
Sera Markoff
Sera Markoff is hoogleraar theoretische hoge-energie astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzoekt hoe compacte objecten zoals zwarte gaten, neutronensterren en witte dwergen materie uit hun omgeving inlijven. Hiermee begeeft ze zich op het grensvlak van theorie en observatie. Naast haar onderzoek houdt ze zich veel bezig met onderwijs en outreach.
Kees de Jager
Kees de Jager verrichtte tijdens zijn wetenschappelijke carrière baanbrekend onderzoek aan zonnevlammen, bestudeerde de allerzwaarste sterren en was pionier in het ruimteonderzoek. Daarnaast bekleedde hij functies in talloze internationale organisaties, onder andere als secretaris-generaal van de Internationale Astronomische Unie (IAU). Ook was hij zeer actief als wetenschapspopularisator. Na zijn emiritaat onderzocht hij de invloed van zonneactiviteit op het klimaat.
Samaya Nissanke
Samaya Nissanke is assistant professor aan het GRAPPA-instituut aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzoekt hoe zwarte gaten en neutronensterren worden gevormd uit het samensmelten van paren van neutronensterren en zwarte gaten. Dit doet ze met behulp van multimessenger-astronomie: door zowel zwaartekrachtsgolven als elektromagnetische straling te detecteren, meten en interpreteren.
Govert Schilling
Govert Schilling is wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde voor kranten en tijdschriften, en publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkunidge onderwerpen. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen en geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Onlangs was hij te zien in de tv-serie Govert naar de grenzen van het heelal.
Joeri van Leeuwen
Joeri van Leeuwen is astronoom, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands instituut voor radioastronomie (ASTRON). Momenteel onderzoekt hij met radiotelescopen in Westerbork het samensmelten van neutronensterren. Tijdens zijn carrière als professioneel roeier nam hij deel aan vijf wereldkampioenschappen en was hij tweevoudig wereldrecordhouder.
Marieke Baan
Als hoofd communicatie van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) zorgt Marieke Baan ervoor dat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse astronomie. Daarnaast is ze mediacontact bij het European Southern Observatory (ESO), Nationale outreach-coördinator bij de Internationale Astronomische Unie en leidt ze de Nederlanse viering van het honderdjarig bestaan van de IAU.
Ed van den Heuvel
Ed van den Heuvel was hoogleraar sterrenkunde aan de Vrije Universiteit van Brussel en aan de Universiteit van Amsterdam. Tot zijn emiritaat in 2005 was hij directeur van het Sterrenkundig Instituut van Anton Pannekoek. Hij leverde grote bijdragen aan onder andere het onderzoek naar de sterevolutie in compacte dubbelsterren en gammaflitsen. Ook is hij enthousiast wetenschapspopularisator. Zo richtte hij bijvoorbeeld het planetarium in Artis op.
Frans Snik
Sterrenkundige Frans Snik is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Hij ontwikkelt en gebruikt nieuwe optische technieken om licht van ver uit het heelal te kunnen waarnemen en analyseren. Op deze manier onderzoekt hij of er bewoonbare planeten bestaan rond andere sterren dan de zon, en of daar leven ontstaan is.
Yellow Submarine
Anna, Charlotte, Eveline en Olga vormen samen het (tot nu toe) enige vrouwelijke barbershopkwartet in Nederland: Yellow Submarine. Sinds 2017 zingen de Leidse studentes de mooiste vierstemmige liedjes, van 50s barbershop tot close-hamony uit The Jungle Book, en van hits uit de 80s tot klassiekers van de Beatles. Met hun zelfgemaakte arrangementen en mooie samenklank hebben ze al menig feest speciaal gemaakt en ook voor het Gala van de Sterrenkunde hebben de dames iets bijzonders in petto.
Show More

Gala van de Sterrenkunde 2019

Wat

Gala van de Sterrenkunde

Wanneer

17 december 2019

18:45 - 22:00

Waar

Stadsgehoorzaal Leiden 
Breestraat 60, 2311 CS 

Contact

Als u vragen heeft neem dan contact met ons op via de chat button rechts onderin. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
Vincent Icke

Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich onder andere bezig met het ontstaan van structuur in het heelal. Naast zijn wetenschappelijke werk is hij beeldend kunstenaar en zeer actief als wetenschapspopularisator. Hij schrijft voor kranten en tijdschriften, is regelmatig te gast bij televisieprogramma's en schreef vele populairwetenschappelijke boeken.